Direktlänk till inlägg 19 februari 2011

En språkpolis försvarstal

Av utomjording - 19 februari 2011 15:30

Det finns en del felstavade ord som är extra irriterande att läsa. Alla kan stava fel, även jag, det handlar inte om det. Men när en felstavning sätts i system och överskuggar den korrekta stavningen, då tycker jag att vi har ett problem.


Som när folk lägger "både och" i den ena vågskålen och "både ock" i den andra. Gnuggar geniknölarna en stund och sedan bestämmer sig för att "både ock" ser bäst ut, så måste det vara, för sjuttsingen, det kör vi på. Helt utan logiska argument. Det är då man vill slita orden ur människornas händer och omhänderta dem enligt lagen om vård av bokstäver (lvb).


Ingen tycker att en trafikpolis som hindrar en rattfull dåre från att köra på andra bilister eller fotgängare är en jobbig jäkel. Med språkpoliser är det annorlunda. Genast känner sig folk förnärmade. Bara man förstår varandra kvittar det väl hur man stavar? Kom inte här och peta i detaljer. Släpp stavningen fri, det är vår! Och det löjligaste argumentet av dem alla: Självklart vet jag hur det där ordet stavas, jag råkade bara skriva fel fem miljoner gånger.


Till er som argumenterar på det sättet vill jag säga: Nej, det kvittar inte hur man stavar. Nej, jag och andra språkpoliser kommer inte att sluta peta i detaljer. Nej, stavningen ska inte släppas fri. Nej, du visste inte hur det där ordet stavas, i så fall hade du inte skrivit fel fem miljoner gånger. Dina bokstäver är för övrigt omhändertagna enligt lvb. Inte för att vara elak mot dig, utan för att göra dig en tjänst. Du får dem tillbaka om du lovar att vända dig till Språkrådets frågelåda varje gång du undrar om det heter "både och" eller "både ock". Okej?

 
 
Sorrow

Sorrow

19 februari 2011 23:29

Det er ett stort problem med internett og blogger især.. Det blir en ustoppelig kilde til råtekst, og dermed liten kontroll på staving og rettskrivning i tekstene som folk leser.

Bloggene vil påvirke skriftspråket negativt over tid, dessverre.

http://www.drsorrow.blogspot.com

 
Ingen bild

Gustaf

20 februari 2011 16:48

Problemet är ju att lärarna knappt kan stava längre.
Mina högstadielärare stavade fel hela tiden, speciellt min svensklärare i nian. :)

 
Ingen bild

utomjording

20 februari 2011 19:51

Sorrow: Samtidigt ger ju bloggande bra träning i att skriva, om man är lite mer ambitiös än att bara lägga ut bilder på sig själv eller skriva om vad man äter i dag. Men visst finns det många skräckexempel på bloggare som inte verkar bry sig alls om stavning och grammatik. Ännu värre är det väl på twitter, forum och liknande.

Gustaf: Ha ha, vad lyckat att bli svensklärare om man inte kan stava... Var det när han eller hon skrev på tavlan i klassrummet? Då kan jag i och för sig förstå om man missar en bokstav här och där. Det är inte lätt att skriva och prata samtidigt.

 
Ingen bild

: )

20 februari 2011 21:55

Det här inlägget törs man ju knappt kommentera. Tänk om man stavar fel!!! Bäst att välja lättstavade ord och undvika sådant som väcka stavningsanstöt (min faiblesse för djärva,nyskapande sammansatta ord är dock uppenbarligen inte så lättskrämd). Haha...

 
Ingen bild

utomjording

20 februari 2011 22:15

Ha ha... Jag kan förresten säga att jag läste igenom inlägget en extra gång eller två innan jag publicerade det. Skulle ju ha varit förargligt om någon elak språkpolis hade rackat ner på något. :(

 
Ingen bild

Gustaf

21 februari 2011 18:19

Framförallt berodde det på att han inte var svensklärare ens, grejen är ju att det knappt ställs krav på lärare utan bara elever.
Men om man istället ska säga att det bara är lärarens fel att folk blir sämre på att stava så är ju inte det rätt heller, det handlar ju om en ömsesidig vilja att lära sig, finns den kvar?

 
Sorrow

Sorrow

22 februari 2011 06:19

Gustaf: Jeg hadde en klasseforstander som kuggade på gymnaset men likevel fikk plass på lærerhøyskolen og klarte seg der med dårligste betyg. Og ble min lærer fra andre halvdel av første klasse til sjette klasse. Ikke lærte jeg mye av henne i løpet av 5,5 år.

Selv har jeg jobba i 4 måneder som ufaglært lærervikar uten så mye som å lest et eneste høyskolepoeng i pedagogikk og didatikk. Det var ikke bra, men det fantes ingen annen som ville være vikar.

Begge mine foreldre, min bror og min farmor har lærerutdannelse. Riktignok er farmor "bare" førskolelærer, men hun er i motsetning til resten av lærerstaben i familien utdanna på universitet. Og er det en ting jeg har lært meg av å være først lærerunge og så lærervikar så er det at det er en tøff og utfordrende jobb å være lærer. Det stilles krav til en hver eneste dag, hver eneste time.

Spesiellt de ikke fullt så lærevillige elevene er de som stiller tøffest krav til lærerens pedagogikk, didatikk og evne til å skape læretrang. Lærevillige elever behøver bare å få læreboka framfor seg så leser de selv det de ønsker å lære seg..

http://www.drsorrow.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av utomjording - 22 november 2013 23:45

Sicken surrealistisk kväll det här blev.   Intet ont anande klickade jag mig in på en artikel om Otto Sjöberg på Resumés sajt. En artikel med rubriken "Bilden Otto Sjöberg hatar att älska". Kanske anade mitt undermedvetna något? Men mitt vanliga ...

Av utomjording - 13 oktober 2013 17:30

Jag är tillbaka i det militära. Jag upplever det som någon sorts repmånad. Lumpen har jag redan gjort. Andra soldater ska ut på en fältövning och jag tänker först att gruppen som jag tillhör inte omfattas av denna fältövning, att vi har andra uppgift...

Av utomjording - 16 september 2012 01:00

Kära läsare och icke-läsare. Ibland får man till det. Andra gånger får man inte till det alls. Att "få till det" kan syfta på en mängd olika saker, men den här gången handlar det om poesi, som jag försökt mig på att producera med jämna eller ojämna m...

Av utomjording - 10 juli 2012 15:45

På allmän begäran: bloggen är tillbaka! Åtminstone tillfälligtvis.     Vad ska man då blogga om efter ett antal månaders bloggtorka? Kanske om en viss festival med något besynnerligt namn i Värmland. Putte i parken. En lista är väl aldrig fel? ...

Av utomjording - 21 februari 2012 22:00


En helt vanlig dag, låt oss säga att det var en söndag, man går förbi frysdisken på Ica, och vad hittar vi väl där? Jo, fryst potatismos. Kanske inget konstigt med det. Finns ju fryst potatisgratäng, fryst rösti och fryst allt möjligt. Men fryst ...

Omröstning

Är blogg det nya twitter?
 Ja
 Nej
 Kanske

Fråga mig

26 besvarade frågor

Mina låtar

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7 8
9
10
11
12 13
14 15 16
17
18 19 20
21
22
23
24 25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards