Senaste inläggen

Av utomjording - 15 mars 2011 02:30

Du sover nästan nu men

det finns något här inuti

som pockar och vill ut

bland alla stjärnor.

I ett fyrkantigt universum

står tiden på standby

och mörkret får ett sken av

glömda minnen.


Jag har vandrat genom

natten så många gånger nu

en luffare vars väg

fått ljus av eskapismen.

Drömmen om Europa

tog mig hit och dit

och jag är glad för allt som

gett mig luft att andas.


På fyra enkla rader

ges tanken plats att stå

stilla medan orden

flyr sin kos.


När jag vaknar i ett nytt land

och ser solen sippra in

vill jag lyssna på de ljud

som tycks så annorlunda;

där är larmet från en gata

där är konduktörens steg

där är rumskamratens knirr och knarr

där är pennan som sätter punkt

så hårt att blyertsspetsen

bryts mitt itu.

Av utomjording - 11 mars 2011 16:15

The good samaritan law. Alla som såg de sista avsnitten av Seinfeld vet vad jag snackar om. Jerry, George, Kramer och Elaine avstår från att hjälpa en tjockis som blir rånad, vilket leder till att de får skaka galler på grund av sin ovilja att bistå en medmänniska i nöd.


Nu kan vi snart få en good samaritan law i Sverige, om det vill sig illa, eller väl, beroende på hur man ser på det. "Brist på civilkurage kan straffas" är rubriken på dn.se. Fast utredaren som kommit med förslaget tycker själv inte att lagen ska införas, så det kanske inte blir något med det.

Av utomjording - 11 mars 2011 02:00

Siewert Öholm, den gamle hårdrockaren, har fortfarande ett brinnande musikintresse. På 80-talet diggade han loss till "Fuck like a beast" med W.A.S.P., och nu är det Linda Bengtzing och The Ark som gäller. Kul att gubben hänger med, eller hur?


    


Han ger prov på sitt musikintresse i en debattartikel. Man riktigt ser framför sig hur han sitter i tv-soffan framför Melodifestivalen och antecknar intressanta textrader i de låtar som framförs. Siewert fattar pennan, och så skriver han:

När The Ark i texten vill göra slut med såväl Gud som djävul tvingas de snart inse att det inte alls är lika lätt att göra sig av med Guds motpart.  


Han spetsar öronen lite extra när Eric Saade börjar sjunga om köttets lustar:
Budskapet är inte bara generande torftigt. Det är framförallt kvinnoförnedrande. Man behöver inte vara radikalfeminist för att anse att kvinnan är, och bör betraktas som, något mer än ett fångstbyte för en pilsk yngling.

Men inget, jag säger inget!, får Siewert att tända till på alla cylindrar som när Linda Bengtzing dissar kärnfamiljen: 
Sen kommer Linda Bengtzing, som inte vill nöja sig med en trygg familjefar som har allt som hon egentligen önskar sig. Attraktionen skulle kunna slå till, och då är hon ändå snar att lägga sig platt: "Ingenting jag kan hantera, jag vill ha mera. Undrar, e det fel på mig?". Många tecken tyder annars på en motsatt trend, med längtan efter trohet och överlåtelse till den man älskar.


Hur ska jag knyta ihop säcken efter detta? Jag tycker att vi tar och tittar på ett klipp från 1995 där Siewert får besök av en "märklig" musikgrupp.
Av utomjording - 9 mars 2011 19:30

Jours étranges. En ubåt hittas på Östersjöns botten, och vem är det som ligger bakom? Bert Karlsson så klart. För första gången kommer en svensk fotbollsspelare ut som bög, och vem är hans farsa? Glenn Hysén så klart. Inom den närmaste tiden kan vi vänta oss jordbävningar, orkaner och vulkanutbrott, och vad är orsaken? Supermånen såklart.

Av utomjording - 9 mars 2011 13:45

Ett missat samtal, ett nummer du inte känner igen. Du går in på Hitta. Du går in på Eniro. Men nej, "din sökning gav tyvärr ingen träff". Är inte det bland det mest irriterande man kan vara med om? Man tänker: Aaarrrggghhh... Vem vare som ringde? Säg vem det fucking var!


Hädanefter kommer jag inte att behöva slita mitt hår i den situationen, för jag har hittat en smidig liten sida som listar telefonnummer som inte finns med på de traditionella katalogtjänsterna: vemringde.se


Old news, kanske. Men good news för den nyfikne. Däremot kan sidan inte hjälpa mig att få klarhet i vad Com hem ville mig, vilket jag å andra sidan inte är lika nyfiken på.

Av utomjording - 3 mars 2011 23:15

Jag sitter på tåget, läser Expressen. En 19-årig kille har blivit mördad av sin granne. Någonstans i huset hade en säng knarrat. Grannen blev störd, tog fram sin bajonett och ringde på hos den unge killen. Det var inte ens hans säng som knarrade. Men grannen högg ihjäl honom med 35 hugg. Jagade honom genom trapphuset när han försökte fly, lämnade honom blödande i trappan till källaren.


Jag kliver av på min station, går mot stationshuset. Möter en blick och tycker mig se ett par elaka ögon. Det är kallt och mörkt. Jag tittar mig över axeln, tänker på ondska, känner mig rädd för allt ont i världen. Men så. Närmar mig stationshuset och ser att någon håller upp dörren. Inte bara i en sekund eller två. Jag är säkert fem-tio meter bort. Han står kvar, håller upp dörren, låter mig komma in.

Kanske hade han läst samma artikel.

Av utomjording - 3 mars 2011 16:30

"I personally model these clothes for my auctions and it should be taken as a way to display items shown in an artistic way. In no way are the pictures meant to divert attention from the item being listed."


Expojkvännen var taskig. Nu säljer en amerikansk kvinna hans kläder på Ebay för att hämnas. Det hela skulle väl inte ha fått någon större uppmärksamhet om kvinnan inte hade använt sig av ett lika gammalt som briljant försäljningsknep: nakenhet!


Bilden som illustrerar Aftonbladets artikel är väldigt oskyldig i jämförelse med andra bilder som finns i kvinnans annonser på Ebay, om vi säger så... Och affärerna verkar gå lysande. Det högsta budet på en t-shirt ligger just nu på 65 dollar, ett par shorts kommer att gå för minst 112,50 dollar och vill du lägga beslag på en tröja får du överträffa budet 76 dollar.


Och som sagt, bilderna är på inget sätt menade att avleda uppmärksamheten från varan som ska säljas. Självklart inte.

Av utomjording - 2 mars 2011 12:15

"På det eleganta hotellet i Gävle ville jag och min dam fira. Vi beställde en flaska skumvin vid bardisken. Tjejen där bakom såg bekymrad ut. Hon konfererade snabbt med sina kolleger, och bad mig sedan precisera vad jag ville ha. Denna gång skedde det på engelska. En liten klocka började ringa i huvudet. Jag rättade mig och sade att jag alltså ville ha mousserande vin. Skumvin är ju "Muminspråk"."


Så inleds en artikel i Språktidningens specialnummer om 2010 skriven av språkvetaren Leif Höckerstedt. Att tala finlandssvenska och samtidigt bli förstådd är tydligen inte alltid så lätt. Skumvin låter ju lite besynnerligt i svenska öron; vi tänker kanske snarare på skumbananer än på vin med bubblor. Visserligen har vi ju, som Leif Höckerstedt påpekar, ordet skumpa i svenskan. Men skumvin, nej, det låter bara skumt och obegripligt.


Är det förresten sant att mousserande vin heter sprattlevann på norska?  

Omröstning

Är blogg det nya twitter?
 Ja
 Nej
 Kanske

Fråga mig

26 besvarade frågor

Mina låtar

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se